Links

Het Beerenburger Museum van Boomsma

Museum De Grutterswinkel is gelieerd aan Het Beerenburger Museum van Boomsma dat direct vanuit De Grutterswinkel bereikbaar is. Een ambachtelijke distilleerderij, helemaal teruggebracht in de stijl van de jaren dertig. Geniet er van de kruidengeur uit de geurcarrousel en zie hoe er gedistilleerd, gemengd en gebotteld werd. In het gezellige proeflokaal kunt u diverse gedistilleerd dranken van Boomsma proeven.

www.boomsma.frl

Het Andere Museum, de schatkamer van Leeuwarden

Het museum waar passies en verhalen centraal staan.

Op het gebied van textiel en design is te zien Kantreis door Europa, kant en kantattributen, merk- en stoplappen en antiek naaigerei.

Op het gebied van techniek en design: rally- en reisverhalen rond 30 oldtimers, o.a. de auto van de echte 007 en de eerste elektrische auto ter wereld uit 1907. Verder de Grootspoor treinbaan van LGB door Europa, Supermodellen van Meccano, Art en Radio. Daarnaast zijn er zijn altijd 1 of 2 wisselexposities.

https://museumpakhuiskoophandel.nl/

Praamvaren

Beleef Leeuwarden vanaf het water!

Een stad bekijken vanaf het water is een bijzondere manier om deze te leren kennen. De Stichting Praamvaren Leeuwarden organiseert met haar vijf authentieke (fluister)pramen dagelijks rondvaarten door de historische binnenstad en singels. Enthousiaste, bekwame schipper/gidsen vertellen aan boord het verhaal van Leeuwarden. Ontdek dat Leeuwarden niet alleen een historisch interessante stad is, maar gezien het grote aantal terrasjes aan het water, ook een heel gezellige stad. Vanaf 1 april zijn er dagelijks vele afvaarten vanaf de steiger aan de Nieuwestad, zowel voor de reguliere toerist als voor groepen.

https://www.praamvarenleeuwarden.nl/

Oldehove

De Oldehove, al vele jaren de trots van Leeuwarden. Kom, kijk en klim: een onvergetelijke ervaring!

De Oldehove is gesloten tot april 2019. De exacte openingsdatum wordt t.z.t. op deze website bekendgemaakt. In uitzonderlijke gevallen kan de toren in de winterperiode bezocht worden. U kunt hiervoor contact opnemen met het H.C.L., telefoon 058-2332350.

https://www.oldehove.eu/

Stadswandelingen

Een stadswandeling in Leeuwarden is de leukste manier om de stad te leren kennen. De belangrijkste aanbieders zijn Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en A guide to Leeuwarden.

Fries Museum

Stoer, stug en eigenzinnig? Ontdek de Fries in jezelf in het Fries Museum! Je gaat ernaartoe voor een kop koffie, een origineel cadeautje of een filmbezoek – maar vooral voor het museum natuurlijk. Hier ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.

https://www.friesmuseum.nl/

Natuurmuseum Fryslân

In het Natuurmuseum Fryslân ga je op avontuur in de natuur. Bekijk de schatten die kapitein Severein verzamelde op zijn reizen rond de wereld. Voel je Klein Duimpje naast de enorme kaken van de blauwe vinvis. En kijk hoe de preparateur een ransuil of torenvalk opzet in het Open Atelier. Voor de allerkleinsten is er de Draak Li-Ming die op de zolder van het museum woont. Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Vier verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden.

https://natuurmuseumfryslan.nl/

Keramiekmuseum Princessehof

Midden in de historische binnenstad van Leeuwarden staat het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van Koning Willem-Alexander. Hier vindt u Keramiekmuseum Princessehof. Onze collecties, van keizerlijk porselein uit China en prachtige art-nouveau keramiek tot het iconische Delfts Blauw en werk van kunstenaars als Picasso, laten zien dat keramiek van alle tijden is en van iedereen. Naast de vaste presentatie Van Oost en West zijn er in het museum altijd wisselende, spraakmakende tentoonstellingen te zien. In 1898 werd in hetzelfde pand bovendien de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher geboren.

https://www.princessehof.nl/

Pier Pander Museum en Tempel

In de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich een klein museum en een tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919), een schippersjongen uit Drachten, die uitgroeide tot één van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd en het grootste deel van zijn leven in Rome doorbracht.

https://historischcentrumleeuwarden.nl/pier-pander

Exposities Historisch Centrum Leeuwarden
Het HCL houdt naast de vaste expositie ‘Het Verhaal van Leeuwarden’ doorlopend wisselende exposities in eigen huis, over onderwerpen die met Leeuwarden te maken hebben. De stad kent zo’n rijke geschiedenis, dat het aantal thema’s onuitputtelijk is. De exposities zijn zowel boeiend voor de Leeuwarders zelf, omdat zij het verleden van hun eigen omgeving tot leven gebracht zien, als voor cultuurtoeristen.

https://historischcentrumleeuwarden.nl/

Leeuwarden City Events
Bij deze instantie zijn twee groepsarrangementen te regelen die beginnen in de Grutterswinkel: De Smakelijke Stadswandeling en Van Grutterswinkel tot Oldehove